زامبی پیج | Zombie Page
یکی از مهمترین مواردی که در حوزه سئو باید به آن توجه داشته باشید، زامبی پیج ها هستند که میتوانند تأثیرات بسیار نامناسبی را بر روی رتبه سایتهای مختلف در موتورهای جستجو بگذارند. صفحات زامبی دقیقاً همانند زامبیهای دنیای فانتری انواع گوناگونی دارند و بسیار خطرناک هستند. آنها میتوانند زحمات چندین ماهه ی شما را یک شبه بر باد دهند! با ما همراه باشید تا اطلاعات بسیار مناسبی را در مورد این نوع پیجها به شما عزیزان ارائه دهیم.
زامبی پیج چیست ؟
صفحات زامبی (Zombie Pages)، صفحاتی هستند که نه کاملا غیر قابل استفادهاند و نه کاملا قابل استفادهاند. در حقیقت صفحات زامبی صفحات و محتواهایی بدون استفادهای هستند که در میان محتواهای فعال باعث میشوند انرژی و قدرت محتواهای فعال را نیز از بین برود. به طوری که نمیگذارند مطالب مفید سایت در صفحه اول گوگل و یا حتی صفحه اول موتور جستجوگر گوگل مشاهده شوند.
به طور کلی میتوان بیان کرد که یک زامبی پیج، صفحه خاصی از وبسایت که فایده خاصی برای کسی ندارد، ترافیکش پایین است و کاربران را به سمت خود جلب نمیکند. در واقع هیچ ویژگی مثبتی را نمیتوان به این صفحات ارتباط داد. پیجهای مذکور را میتوان در وبسایتهای مختلفی مشاهده کرد و تنها مختص دسته خاصی از وبسایتها نیستند.
اعتبار بسیار نامناسب این پیجها از نظر گوگل به صورت مستقیم بر روی اعتبار کلی سایت اثر میگذارد که طبیعتاً امر خوشایندی نیست. رسیدگی به زامبی پیجها و همچنین حذف کردن آنها به طور کامل از وبسایت میتواند تأثیرات بسیار خوبی بر روی اعتبار کلی سئو سایت شما داشته باشد.
به همین دلیل، کلیه متخصصان سئو و سئو کارها در همان مراحل اولیه وبسایت، اقدام به شناسایی زامبی پیجها میکنند. خوشبختانه در بسیاری از موارد با بهرهگیری از یک سری راهکارهای ویژه میتوان مشکلات مربوط به این پیجها را به طور کامل برطرف کرد، البته این امر تنها زمانی قابل انجام است که به معضل صفحه های زامبی خیلی سریع رسیدگی شود. در غیر این صورت، کار سختی را در پیش خواهیم داشت.
انواع صفحات زامبی پیج
حالا که با مفهوم کلی زامبی پیج آشنا شدید، احتمالاً این پرسش برایتان به وجود آمده که انواع مختلف چنین پیجهای خطرناکی شامل چه مواردی است؟ در پاسخ به این پرسش میتوانیم به چندین گزینه اشاره کنیم که هر یک از آنها زامبی پیج خطرناکی محسوب میشوند و نباید به راحتی از کنار آنها گذر کرد.
نمونههایی از صفحات زامبی شامل موارد زیر هستند:
- صفحات قدیمی
- صفحات غیر ایندکس شده
- صفحات با محتوای کم
- صفحات بهینهسازی نشده
- صفحات غیر سازگار با موبایل
در ادامه به مهم ترین آن ها اشاره میکنیم.
پیجهایی که لود آنها طول میکشد
اگر پیج خاصی در وبسایت خود دارید که به دلایل مختلف، لود شدن آن طولانی شده است، آن پیج قطعاً به یک زامبی پیج تبدیل میگردد. در برخی از موارد این لود کردن آنقدر طول میکشد که کاربر نه تنها پیج، بلکه کل وبسایت را رها میکند و به سراغ گزینههای جایگزین میرود.
پیجهایی که محتوای خاصی ندارد
صفحه ی مربوط به یک مقاله دویست کلمهای که هیچ محتوای خاصی را به کاربران ارائه نمیدهد و تنها برای پر کردن فضای سایت به کار رفته است، از سوی گوگل یک زامبی پیج خوانده میشود. این پیجها حتی ممکن است از اعتبار کلی شما نزد خوانندگان نیز بکاهند.
پیجهایی که به روز رسانی نشدهاند
برخی از پیجهای موجود در وبسایتها برای چندین سال متوالی هیچ بروزرسانی خاصی را دریافت نکردهاند. این پیجها نیز شانس بالایی برای تبدیل شدن به پیجهای زامبی دارند و باید خیلی مراقبت آنها باشید.
صفحات سئو نشده
اگر پیجهای یا صفحاتی دارید که سئو نشدهاند، باید منتظر تبدیل شدن آن به زامبی پیجها باشید. اهمیت سئو در این زمان خود را به خوبی نشان میدهد و نمیتوان از آن چشم پوشی کرد.
با توجه به این موارد، میتوان گفت که صفحات زیادی در سایتهای مختلف ممکن است به زامبی تبدیل شوند. به همین دلیل، لازم است که یک متخصص سئو همواره اهمیت موارد گفته شده را در نظر داشته باشند و به منظور جلوگیری از ایجاد چنین شرایطی تمام تلاش خود را به کار گیرد.
مسلما ایجاد صفحات زامبی بر روی سایت به دلیل آگاهی نداشتن از سئوی سایت و یا عدم داشتن استراتژی سئو مناسب است، زامبی پیچ ها از همان زمان که شما در حال ایجاد نقشه سایت یا sitemap خودتان هستید رخ میدهد و با نداشتن برنامه تولید محتوا و بی هدف محتوا تولید کردن ادامه پیدا میکند، زمانی که نمیدانید اهداف کسب و کارتان چیست و چگونه میتوانید این اهداف را در تیرس مخاطبان تان قرار دهید.
لطفا نگاهی به سایت خودتان بی اندازید و با بررسی بردکرامب های سایت تان ببینید چه صفحاتی هستند که یتیم هستند و حتی یکیبار هم به آن ها سر نزدهاید و هیچ استراتژی لینک سازی برای سایت خود انجام ندادهاید، محتواها و صفحات سایت تان فقط و فقط به دلیل اینکه سایت شما نیازمند تولید محتوا است ایجاد گردیده و حتی نمیدانید چرا به چنین مطالبی در سایت تان نیاز دارید.
سایت شما مانند گنجه ای شده است که تمامی لباس ها بدون در نظر گرفتن مدل لباس و قدیمی و جدید بودن آن ها در این گنجه روی هم قرار گرفتهاند و در نتیجه در حال حاضر یک گنچه بزرگ دارید که خودتان هم نمیدانید چرا این لباس ها کنار هم قرار گرفتهاند. شما باید بدانید در درجه اول یک کسب و کار آنلاین هستید که هر کدام از صفحات وب سایت شما به دلایل خاصی ایجاد شدهاند.
آن ها را دسته بندی کنید و بعد ببینید سیاست شما در تعریف صفحات pillar و cluster تان چیست؟ چه صفحاتی برای تان اولویت دارند و به درآمدزایی شما و یا تبدیل بازدیدکنندگان سایت تان به مشتریان و یا تبدیل آن ها به لید کمک تان میکند و بعد با تعریف درست آنها باید:
- تحقیق کلمات کلیدی سایت تان را به درستی انجام دهید
- برنامه تولید محتوا و تقویم محتوایی تان را مجددا بازنگری نمایید
- صفحات اضافی و بدون هدف را هرس کنید
- این صفحات را به درستی بر روی صفحه های جدیدتان ریدارکت نمایید
- سئوی داخلی سایت و لینک سازی تان را قدرت ببخشید
- برنامه ای جامع برای سئوی سایت تان داشته باشید
- از کنیبالیزیشن در سایت خود پرهیز نمایید
- برنامه ای برای سئوی محتوای خود داشته باشید
- استرتژی های لینک سازی خارجی و بک لینک هایتان اتخاذ نمایید
نکته: تمامی موارد بالا را اگر بر روی اصطلاحات بیان شده مشکل داشتید و دوست داشتید اطلاعات بیشتری در حوزه به دست آورید، دقیقا بر روی لینکی که روی هر کدام از کلمات قرار گرفته است کلیک نمایید
این صفحات هم در نتایج موتور جستجو، جایگاه خوبی نخواهند داشت.
صفحات پیوست
این صفحات، اغلب صفحاتی هستند که کاربران میتوانند در پایین صفحه به آنها دسترسی پیدا کنند: صفحه تماس، اطلاعیههای حقوقی یا قوانین و… نمونههایی از این صفحاتاند. حتی اگر کاربران کمی به سراغ آنها بروند، این صفحات حاوی اطلاعات حقوقی هستند و حضورشان در سایت یکی از شرط سئو است. عدم وجود این صفحات بر ارجاع دادن یک سایت تاثیر منفی میگذارد.
صفحات یتیم
این صفحات توسط رباتهای خزنده به سادگی پیدا نمیشوند، با هیچ لینک داخلی به سایر صفحات سایت پیوند داده نمیشوند و از طریق منوی سایت هم قابل دسترسی نیستند. آنها صفحاتی هستند که به نوعی در یک جهان موازی شناورند و تقریبا هیچ شانسی برای دیده شدن توسط کاربران ندارند.
روشهای مختلفی برای شناسایی صفحات یتیم یک سایت وجود دارد. یکی از سادهترین این روشها (مگر اینکه سایت شما هزاران صفحه داشته باشد) مقایسه XML نقشه سایت شما با گوگل ایندکستان است. (این شاخص را با جستجوی “site: mywebsite.com” در گوگل به دست خواهید آورد)
فقط کافی است این دو لیست را مقایسه کرده تا صفحات موجود در نقشه سایت خود را که در فهرست گوگل وجود ندارد، شناسایی کنید. پس از آن شما فقط باید صفحات یتیمی که پیدا کردهاید را با لینکدهی داخلی به سایر صفحات سایتتان ارتباط دهید.
تاثیر صفحات زامبی بر روی سئو سایت
تأثیر صفحات زامبی بر روی سئو بسیار گسترده است. همانطور که پیش تر به این مسئله اشاره شد، وقتی که وبسایت شما از چنین صفحاتی پر باشد ، میانگین اعتباری سئو از نظر گوگل به شدت کاهش پیدا میکند. در واقع گوگل به منظور اعتباردهی به هر وبسایتی، یک میانگین کلی را مورد توجه خود قرار میدهد. بنابراین، حتی اگر چندین صفحه پربازدید داشته باشید، اما در مقابل آن زامبی پیجهای فعال مختلفی در سایتتان قرار گیرد، عملاً اعتبار شما نابود خواهد شد.
زامبی پیجها حتی منجر به کاهش کلی بودجه ایندکس سایت شما میشود. گوگل برای سایتهایی که دارای زامبی پیج هستند بودجه ایندکس خاصی در نظر نمیگیرد و ادامه یافتن این موضوع منجر به پایین و پایینتر رفتن رتبه شما در صفحات جستجو خواهد شد.
با توجه به این موارد، جای تعجبی ندارد که بسیاری از کارشناسان سئو همواره نگران پیجهای زامبی هستند و تمام تلاش خود را به منظور رفع مشکلات مربوطه به آنها به کار میگیرند.
چگونه صفحات زامبی پیج را پیدا کنیم؟
اصلیترین راهکار موجود به منظور یافتن زامبی پیجها، اقدام شخصی است. شما باید خودتان نسبت به بررسی تک به تک صفحات وبسایت دست به کار شوید و ببینید که هر یک از آنها در چه وضعیت خاصی قرار دارند. استفاده از سرچ کنسول وبسایت نیز میتواند روش خاصی به منظور پیدا کردن کلیه پیجهای زامبی باشد. برای استفاده از این قابلیت، به سرچ کنسول وارد شوید و سپس به بخش پرفورمنس بروید.
حالا گزینه pages را انتخاب کنید و نوع فیلتر شدن پیجها را بر روی میزان بازدید قرار دهید. به طور معمول، پیجهایی که بازدید صفر یا نزدیک به صفر دارند قطعاً زامبی پیج هستند. البته، این روش نمیتواند چندان دقیق باشد، زیرا نباید از آن در سایتهایی که به تازگی راهاندازی شدهاند کمک گرفت.
اگر میخواهید بدون مراجعه به متخصصین این حوزه، خودتان صفحات زامبی سایتتان را پیدا کنید، ما به شما توصیه میکنیم از سرچ کنسول گوگل استفاده کنید. در این سایت، ابزاری را پیدا خواهید کرد که به شما امکان میدهد صفحاتی با عملکرد کم یا پایین را شناسایی کنید.
استفاده از تب performance (+ new + page) بسیار آسان است (به خصوص اگر سایت شما صفحات محدودی داشته باشد). این بخش به شما امکان میدهد روند ترافیک هر یک از صفحات خود را در بازه زمانی مشخص بررسی کرده و صفحاتی را شناسایی کنید که ترافیکشان در حال کاهش شدید است.
تب excluded (coverage +excluded+) به شما امکان میدهد دو نوع صفحه زامبی را تجزیه و تحلیل کنید:
صفحات اکسپلور شده اما در حال حاضر ایندکس نشده (Explored, currently unindexed)
اینها صفحاتی هستند که گوگل در آخرین جستجوی خود تصمیم گرفته آنها را ایندکس نکند، زیرا محتوای آنها بسیار ضعیف، کپی یا حاوی اطلاعاتی است که قبلا در بسیاری از سایتهای دیگر موجود بوده است. بنابراین در چنین شرایطی توصیه میشود که ابتدا محتوای این صفحات را تکمیل یا بازنویسی کنید و منتظر بمانید تا رباتهای گوگل دوباره بیایند و آنها را اکسپلور کنند.
صفحات شناسایی شده اما در حال حاضر ایندکس نشده (Detected, currently not indexed)
اینها صفحاتی هستند که گوگل به دلایل مشکلات فنی (مثلا وقتی زمان پاسخگویی سرور خیلی طولانی است) تصمیم گرفته آنها را ایندکس نکند.
یکی دیگر از موضوعاتی که باید بدانید و از طریق سرچ کنسول می توانید آن ها را بررسی نمایید، صفحاتی هستند که ایندکس نشده اند، وجود صفحات ایندکس نشده زیاد می تواند به شما لطمه بزند، در درجه اول ببینید وجود این تعداد از صفحات به چه دلیل است، اگر مشکلات فنی جلوی این کار را گرفته است، سریعا آن ها را برطرف نمایید مثلا یکی از مشکلات ایندکس نشده صفحات دارای مشکلات فنی مانند بارگذاری (Load) بیش از حد و طولانی یا اسکریپتهایی هستند که اجرا نمیشوند.
گوگل زمانی که خزندههایش در یک سایت میگذرانند را با توجه به تعداد صفحات موجود در آن، تقسیم میکند و تصمیم میگیرد صفحاتی که سرعت پایینی دارند را فهرست نکند. این صفحات به دلیل لود کند و سرعت کم، معمولا توسط کاربران رها میشوند. در مقالات قبلی به این نکته مهم اشاره کردهایم که کاربران حاضر نیستند وقت زیادی را صرف بالا آمدن سایت شما کنند.
این صفحات در فهرست نتایج گوگل وجود ندارد، از آنها بازدید نمیشود یا کاربران نمیتوانند به طور مستقیم از موتورهای جستجو به این صفحات برسند و از آنها بازدید کنند.
اگر میخواهید دنبال یکی از بهترین ابزارهای تقریبا رایگانی باشید که میتواند به شما لینک های شکسته سایت تان و لینکهایی که محتوای تکراری دارند و صفحاتی که duplicat page هستند را بشناسید و همچنین صفحات یتیم و زامبی پیج خود را شناسایی کنید ما یک ابزار سئو و آنالیز سایتر لاینر را به شما پیشنهاد میکنیم، این ابزار میتواند کمک کننده خوبی برای شما باشد، پس حتما آموزش نحوه استفاده از این ابزار را در اینجا بیاموزید: سایت لاینر یک ابزار سئو برای تحلیل سایت
بنابراین، همان روش اول یعنی بررسی تک به تک کلیه پیجها بی شک میتواند بهترین راهکار موجود جهت یافتن زامبی پیجهای مختلف موجود در سایت باشد. شاید تصور کنید که این کار بسیار طول میکشد، به خصوص وقتی که پیجهای بسیار زیادی در وبسایت خود دارید، اما اگر تیم ماهری داشته باشید که با اصول سئو آشنایی کاملی داشته باشند، دشواری روش مدنظر به خوبی کاهش پیدا میکند.
آموزش از بین بردن صفحات زامبی در سایت
اگر حس میکنید صفحه خاصی دارای محتوای مناسب نیست، یا محتوای آن را بهبود ببخشید و یا به طور کامل حذفش کنید. این موضوع در مورد وبسایتهای مختلفی حتی وبسایتهای فروشگاهی نیز اهمیت دارد و باید به آن دقت کرد.
اگر قصد ندارید صفحات را حذف کنید و یا به محتوای آنها بیفزاید، باید به طور کامل از دید گوگل مخفی شوند. این کار نیز با نو ایندکس کردن صفحات امکانپذیر خواهد بود. پیجهایی که داری اعتبار سئوی بالا نیستند باید به این صورت از موتورهای ایندکس گوگل دور بمانند تا هیچ تأثیر خاصی بر روی رتبه وبسایت مربوطه نگذارند.
در برخی از موارد، اصلاً امکان افزودن محتوا به متن موجود در پیج وجود ندارد. به عنوان مثال، در پیجهای فروشگاهی معمولاً توضیحات محصول به اندازه دویست یا سیصد کلمه نوشته میشوند. در این شرایط باید چه کنیم؟ پاسخ، استفاده کردن از تگ کنونیکال است. این تگ به شما کمک میکند تا از تبدیل شدن پیجهای با محتوای کم به پیجهای زامبی جلوگیری کنید.
به این موضوع توجه داشته باشید که حذف کردن کلیه پیجهای زامبی به شکل ناگهانی نه تنها نتیجه مناسبی ندارد، بلکه میتواند مشکلات زیادی را ایجاد کند. بنابراین، بهتر است یک بازه زمانی مشخص را برای انجام این کار در نظر داشته باشید.
اگرچه زامبی پیجها خطرناک هستند و در بسیاری از موارد منجر به کاهش اعتبار وبسایت ما میشوند، اما راهکارهای خوبی برای مقابله با آنها وجود دارد. در هر صورت، توصیه اصلی آن است که با تولید محتوای مناسب در هر پیج و جذب کاربران، جلوی تبدیل شدن پیجهای گوناگون به چنین مواردی را بگیرید. در واقع همانطور همه ما میدانیم، پیشگیری کردن بهتر از درمان خواهد بود.
چه صفحاتی پتانسیل تبدیل به زامبی پیج را دارند؟
- صفحات دارای سرعت لود پایین
- محتواهای کمتر از 300 کلمه
- کپی محتوای سایت های دیگران
- عدم به روز رسانی محتواهای قبلی
- عدم رعایت اصول درست سئو محتوا
- ایجاد برچسب بدون آشنایی با سئو
- صفحات دارای خطای 404
- صفحات دارای لینک شکسته
- مطالبی که پاک شده اند اما تگ ها و برچب های آن همچنان در سایت وجود دارد.
جالب است بدانید بسیاری از ما از آسیبی که تک تک این موارد به سایت ما وارد می کند، آگاه هستیم اما بعضی اوقات ممکن است به علت تعدد پروژه ها، گستردگی سایت و روزمرگی باز هم نسبت به آن ها غافل شویم.
سخن پایانی
در این مقاله به طور کامل در مورد زامبی پیج (zombie page) ، انواع آن، راه های تشخیص و مقابله با آن ها صحبت کردیم. این صفحات جز آسیب به سایت شما هیچ کارکردی ندارند در نتیجه بهتر است با رعایت تمام نکاتی که در این مقاله ذکر شد، سایت خود را از شر زامبی پیج ها خلاص کنید.