کنیبالیزیشن (Cannibalization) چیست و چگونه می توان آن را رفع کرد؟

اشتراک گذاری در :
بررسی کنیبالیزسشن در مقاله وینت سئو
فهرست محتوا

کنیبالیزیشن | (Cannibalization)

کانیبالیزشن در معنای لغوی یعنی هم نوع خواری حال می‌خواهیم بدانیم این عبارت در سئو به پچه معناست و جه کمکی به ما در بهینه سازی سایت خواهد کرد؟

آیا تا به حال برایتان پیش آمده که هنگام سرچ یک کلمه، دو تا از لینک های یک سایت در صفحه نتایج ظاهر شوند؟ کنیبالیزیشن کلمات کلیدی (Keyword Cannibalization) یا هم نوع خواری یکی از موضوعات پر چالش دنیای سئو است که می‌تواند تأثیر منفی بر رتبه‌بندی سایت شما در نتایج جستجو داشته باشد. برای این که بدانید کنیبال چیست، با ما همراه باشید چرا که در این مقاله به تعریف کنیبالیزیشن کلمات کلیدی ، دلایل، علائم و راهکارهای رفع آن خواهیم پرداخت.

متاسفانه کنیبالیزیشن در سئو اتفاق خوبی نیست و در صورت وقوع حتما باید رفع شود پس دانستن این موضوع برای سئو کاران عزیز امری ضروری است که در این مقاله به صورت کامل برای شما توضیح داده ایم.

کنیبالیزیشن چیست؟

کنیبالیزیشن کلمات کلیدی زمانی اتفاق می‌افتد که دو یا چند صفحه از یک وب‌سایت برای یک یا چند کلمه کلیدی یا عبارت کلیدی یکسان، بهینه شده باشند. این امر باعث می‌شود که این صفحات با یکدیگر رقابت کنند و هیچ یک از آنها نتواند رتبه خوبی در نتایج جستجو کسب کند.

برای مثال، فرض کنید یک وبسایت فروشگاهی، دو صفحه دارد که هر دو درباره نحوه استفاده از یک محصول خاص هستند. این دو صفحه، محتوای تقریباً یکسانی دارند و برای کلمه کلیدی “نحوه استفاده از محصول x” بهینه شده‌اند. در این حالت، گوگل نمی‌تواند تشخیص دهد که کدام یک از این صفحات، برای کاربران مرتبط‌ تر است و ممکن است هر دوی آنها را در رتبه‌های پایین‌تری قرار دهد. برای جلوگیری از کنیبالیزیشن، در این مقاله برای راهنمایی و درک بهتر شما راهکارهایی را قرار داده ایم که با مطالعه آن این مشکل، سایت شما به راحتی قابل حل است.

کنیبالیزیشن زمانی رخ می‌دهد که دو یا چند صفحه بر روی یک کلمه کلیدی سئو شده باشند.

کنیبالیزیشن چه زمانی رخ می‌دهد؟

ممکن است هنگام سرچ یک کلمه کلیدی در گوگل دو صفحه از یک سایت در نتایج سرچ دیده شود شاید تصور کنید که وجود صفحات مختلف از یک کلمه باعث افزایش ترافیک سایت می‌شود، اما این اشتباه است زیرا دو یا چند صفحه ازسایت شما وارد رقابت با هم می‌شوند و این برای سایت شما آسیب زننده است و ممکن است گوگل نتواند صفحه اصلی را تشخیص دهد و حتی ممکن است CTR و نرخ تبدیلی که قرار است یک صفحه دریافت کند، بین دو صفحه تقسیم شود.

مثلا تصور کنید شما کلمه ی متخصص سئو را سرچ کنید و دو صفحه از سایت وینت سئو در نتایج سرچ نشان داده شود حال چه مشکلی رخ خواهد داد؟

  • ممکن است صفحه اصلی که محتوای مورد نظر شما در آن قرار دارد در رتبه پایین تری قرار گرفته باشد و شما با ورود به صفحه دیگر پاسخ سوال خود را نیابید و سایت را ترک کنید.
  • گوگل نمیتواند تشخیص دهد که به کدام صفحه رتبه بیشتری بدهد و ممکن است هر دوی صفحات به رتبه های پایین گوگل نزول کنند.
  • لینک های خرجی و داخلی که مربوط به یک کلمه کلیدی خاص هستند و برای صفحه ما اعتبار کسب میکنند که اگر همه لینک ها در یک صفحه درست بکار برده میشدند می‌توانستند کاربران را به درستی هدایت کنند و همچنین تمامی اعتبار را همان صفحه کسب می‌کرد.
  • همچنین تصور کنید تمامی افرادی که قرار است به یک صفحه مراجعه کنند حال به صفحات مختلف مراجعه میکنند و همین امر نرخ نبدیل سایت کاهش می‌یابد چون کاربران پس از ورود به صفحه اشتباه و دست نیافتن به پاسخ سوال خود سایت را ترک خواهند کرد.

حال سوالی که به ذهن می‌رسد این است که در صورت وجود دو لینک از یک صفحه در نتایج جست و جو حتما کنیبالیزیشن رخ داده؟

برای پاسخ به این سوال ما باید محتوای هردو صفحه را بررسی کنیم اگر دو هدف مختلف را دنبال و محتواهایی جدا از هم داشته باشند و دو گروه مخاطب هدف جدا از هم خیر کنیبال نیستند. چون گوگل می‌تواند تشخیص دهد که هر صفحه مطلب خاص خود را بیان می‌کند که ارتباطی بهم ندارند.

چه اشتباهاتی باعث ایجاد مشکل هم‌نوع‌خواری یا کنیبالیزیشن می‌شود؟

عدم استفاده از تگ‌های عنوان و متا منحصر به فرد برای هر صفحه

استفاده از تگ‌های عنوان و متا منحصر به فرد برای هر صفحه، به گوگل کمک می‌کند تا موضوع هر صفحه را تشخیص دهد. اگر از تگ‌های عنوان و متا یکسان یا مشابه برای چندین صفحه استفاده کنید، گوگل ممکن است نتواند تشخیص دهد که کدام صفحه برای یک کلمه کلیدی خاص مرتبط‌ تر است.

تولید محتوای مشابه برای چندین صفحه

اگر محتوای چندین صفحه از یک وب‌سایت، برای یک کلمه کلیدی خاص مشابه باشد که اصطلاحا به آن Duplicate content یا محتوای تکراری نیز می گویند، گوگل ممکن است نتواند تشخیص دهد که کدام صفحه برای یک کلمه کلیدی خاص مرتبط‌ تر است.

استفاده از کلمات کلیدی یکسان در صفحات مختلف

استفاده از کلمات کلیدی یکسان در صفحات مختلف، به گوگل سیگنال می‌دهد که این صفحات برای یک موضوع مشابه هستند. این امر می‌تواند باعث کنیبالیزیشن کلمات کلیدی شود.

علائم کنیبالیزیشن کلمات کلیدی

رتبه پایین برای کلمات کلیدی هدف

اگر صفحات مختلف از یک وب‌سایت، برای یک کلمه کلیدی هدف رتبه پایینی کسب کنند، این می‌تواند نشانه‌ای از کنیبالیزیشن باشد.

ترافیک کم از کلمات کلیدی هدف

اگر صفحات مختلف از یک وب‌سایت، از کلمات کلیدی هدف ترافیک کمی دریافت کنند، این می‌تواند نشانه‌ای از کنیبالیزیشن باشد.

تغییرات ناگهانی در رتبه‌بندی

اگر رتبه‌بندی صفحات مختلف از یک وب‌سایت، به طور ناگهانی تغییر کند، این می‌تواند نشانه‌ای از کنیبالیزیشن باشد.

ساده ترین راه شناسایی کنیبالیزیشن

ساده ترین راه شناسایی این رویداد، استفاده از تجزیه و تحلیل ترافیک سایت است. اگر مشاهده کردید که صفحات مختلف سایت شما برای یک کلمه کلیدی خاص، ترافیک مشابهی دارند، این می‌تواند نشانه‌ای از کنیبالیزیشن باشد.برای انجام این کار، می‌توانید از ابزارهای تجزیه و تحلیل ترافیک سایت مانند Google Analytics یا Matomo استفاده کنید. این ابزارها به شما امکان می‌دهند تا ترافیک سایت خود را بر اساس کلمات کلیدی و صفحات مختلف، تجزیه و تحلیل کنید.

چه زمانی کنیبالیزیشن رخ نمی‌دهد؟

یک صفحه متوسط که جایگاه اول را در یک SERP برای یک کلمه کلیدی محبوب به خود اختصاص می‌دهد، می‌تواند برای حدود صد کلمه کلیدی دیگر نیز رتبه‌بندی کند. اگر SERP‌ها را بررسی کنیم ممکن است نمونه‌های زیادی از چندین صفحه از یک سایت را پیدا کنیم که برای کلمات کلیدی یکسان (و کاملاً رقابتی) موقعیت بسیار خوبی دارند.

مواردی وجود دارد که ممکن است دو صفحه در اولین SERP نمایش داده شوند اما به دلیل اینکه هیچ تضاد یا مشکلی در رتبه بندی وجود ندارد، کلمه کلیدی آنها کنیبالیزیشن در سئو محسوب نمی‌شود. گوگل مرتبط‌ ترین صفحاتی را که مکمل یکدیگر هستند را انتخاب می‌کند. هر یک از مقالات سایت در جایگاه برتر هستند اما از نظر نوع صفحه متفاوت بوده و اهداف کمی متفاوتی را دنبال می‌کنند. درست مثل یک پست وبلاگ و یک محصول در آن سایت با هم در رتبه بالای SERP قرار گرفته‌اند و کنیبالیزیشن نیست.

شما به راحتی می‌توانید چندین صفحه را در جایگاه‌های برتر در یک SERP داشته باشید. این اتفاق به وب سایت شما آسیبی نمی‌رساند بلکه بازدید سایت شما را افزایش می‌دهد، ترافیک بیشتری را به وب سایت شما جذب می‌کند و CTR را بهبود می‌بخشد.

ابزارهای شناسایی کنیبالیزیشن

ابزارهای زیادی برای شناسایی کنیبالیزیشن وجود دارند. برخی از این ابزارها رایگان هستند و برخی دیگر پولی.

ابزارهای رایگان

  • Google Search Console: این ابزار رایگان گوگل، اطلاعات ارزشمندی در مورد ترافیک و عملکرد سایت شما ارائه می‌دهد. برای استفاده از این ابزار، باید یک حساب کاربری Google داشته باشید.
  • Ahrefs: این ابزار، گزارشی از ترافیک سایت شما و کلمات کلیدی هدف آن ارائه می‌دهد.
  • SEMrush: این ابزار، گزارشی از کلمات کلیدی هدف سایت شما و صفحاتی که برای آنها بهینه شده‌اند، ارائه می‌دهد.
  • Moz: این ابزار، گزارشی از محتوای سایت شما و میزان رقابت بین صفحات آن ارائه می‌دهد.
  • Siteliner: این ابزار، میزان شباهت محتوای صفحات سایت شما را بررسی می‌کند.

ابزارهای شناسایی کنیبالیزیشن اعم از ابزارهای پولی و رایگان

ابزارهای پولی

  • Sitebulb و DeepCrawl: این ابزار پولی، گزارشی جامع از ساختار سایت شما و محتوای آن ارائه می‌دهد.
  • Screaming Frog: این ابزار، گزارشی از کلمات کلیدی هدف سایت شما و صفحاتی که برای آنها بهینه شده‌اند، ارائه می‌دهد.
  • OnPage.org و SEO bility: این ابزار، گزارشی از محتوای سایت شما و میزان رقابت بین صفحات آن ارائه می‌دهد.
  • تجزیه و تحلیل ترافیک سایت: اگر مشاهده کنید که صفحات مختلف سایت شما برای یک کلمه کلیدی خاص، ترافیک مشابهی دارند، این می‌تواند نشانه‌ای از کنیبالیزیشن باشد. برای انجام این کار، می‌توانید از ابزارهای تجزیه و تحلیل ترافیک سایت مانند Google Analytics یا Matomo استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که تولید محتوای منحصر به فرد احتمال کنیبال شدن را کاهش می‌دهد. بنابراین، سعی کنید محتوای جدید و ارزشمندی برای صفحات سایت خود تولید کنید.

با ابزارهای شناسایی کنیبالیزیشن چگونه کار کنیم؟

شیوه کار این ابزارها به طور کلی به شرح زیر است:

  • آنها کلمات کلیدی هدف سایت شما را شناسایی می‌کنند.
  • سپس، صفحاتی از سایت شما را که برای این کلمات کلیدی بهینه شده‌اند، پیدا می‌کنند.
  • در نهایت، آنها میزان رقابت بین این صفحات را ارزیابی می‌کنند.

برای استفاده از ابزارهای شناسایی کنیبالیزیشن، مراحل زیر را دنبال کنید:

1. ابزار مورد نظر خود را انتخاب کنید.

ابزارهای زیادی برای شناسایی کنیبالیزیشن وجود دارند. برخی از این ابزارها رایگان هستند و برخی دیگر پولی. انتخاب ابزار مناسب به نیازهای شما و بودجه شما بستگی دارد.

2. حساب کاربری ایجاد کنید.

پس از انتخاب ابزار، باید یک حساب کاربری ایجاد کنید. این کار معمولاً رایگان است.

3. سایت خود را به ابزار اضافه کنید.

پس از ایجاد حساب کاربری، باید سایت خود را به ابزار اضافه کنید. این کار معمولاً با وارد کردن آدرس سایت شما انجام می‌شود.

4. گزارش Cannibalization را بررسی کنید.

ابزار پس از بررسی سایت شما، یک گزارش کنیبالیزیشن ارائه می‌دهد. این گزارش صفحاتی از سایت شما را که ممکن است در حال کنیبالیزیشن باشند، شناسایی می‌کند.

5. صفحاتی که ممکن است در حال کنیبالیزیشن باشند را بررسی کنید.

پس از بررسی گزارش کنیبالیزیشن، باید صفحاتی که ممکن است در حال کنیبالیزیشن باشند را بررسی کنید. این کار به شما کمک می‌کند تا تصمیم بگیرید که آیا این صفحات واقعاً در حال کنیبالیزیشن هستند یا خیر.

6. راهکارهای لازم را برای رفع کنیبالیزیشن انجام دهید.

اگر صفحاتی در سایت شما وجود دارند که در حال این رویداد و هم نوع خواری هستند، باید اقدامات لازم مثل ترکیب و حذف صفحات و استفاده از تگ کنونیکال را برای رفع این مشکل انجام دهید.

حتما بخوانید: تگ کنونیکال چیست و چه تاثیری در سئوی سایت دارد؟

نکاتی برای استفاده از ابزارهای شناسایی کنیبالیزیشن

در اینجا چند نکته برای استفاده از ابزارهای شناسایی کنیبالیزیشن آورده شده است:

  1. از چندین ابزار مختلف استفاده کنید. هر ابزار دارای نقاط قوت و ضعف خاص خود است. استفاده از چندین ابزار مختلف به شما کمک می‌کند تا دیدگاه جامع‌تری از وضعیت کنیبالیزیشن سایت خود داشته باشید.
  2. گزارش کنیبالیزیشن را به دقت بررسی کنید. ابزارهای شناسایی کنیبالیزیشن، ممکن است خطا داشته باشند. بنابراین، مهم است که گزارش کنیبالیزیشن را به دقت بررسی کنید تا اطمینان حاصل کنید که صفحاتی که شناسایی شده‌اند، واقعاً در حال کنیبالیزیشن هستند.
  3. راهکارهای رفع کنیبالیزیشن را با دقت اجرا کنید. رفع کنیبالیزیشن می‌تواند تاثیر مثبتی بر رتبه سایت شما در نتایج جستجو داشته باشد. بنابراین، مهم است که راهکارهای رفع کنیبالیزیشن را با دقت اجرا کنید.

نکاتی که برای استفاده از ابزارهای شناسایی کنیبالیزیشن

راهکارهای رفع کنیبالیزیشن کلمات کلیدی

برای رفع کنیبالیزیشن کلمات کلیدی، می‌توانید از روش‌های زیر استفاده کنید:

ترکیب صفحات

اگر دو یا چند صفحه از یک وب‌سایت، محتوای مشابهی دارند، می‌توانید آنها را با یکدیگر ترکیب کنید. این کار به شما کمک می‌کند تا محتوای یکپارچه‌ تری داشته باشید که برای کاربران مفیدتر و جامع تر باشد.

حذف صفحات

اگر صفحه‌ای از یک وب‌ سایت، محتوای ارزشمندی ندارد، می‌توانید آن را حذف کنید. این کار به شما کمک می‌کند تا از رقابت بین صفحات سایت خود جلوگیری کنید.

استفاده از تگ کنونیکال

تگ کنونیکال به گوگل می‌گوید که کدام صفحه از یک وب‌سایت، صفحه اصلی برای یک کلمه کلیدی خاص است. این کار به گوگل کمک می‌کند تا رتبه صفحه اصلی نسبت به صفحات فرعی را بهبود بخشد.

استفاده از ریدایرکت 301

می‌توانید از ریدایرکت 301 برای انتقال ترافیک از یک صفحه به صفحه دیگر استفاده کنید. برای انجام صحیح ریدایرکت می‌توانید محتوایی که در این باره تهیه کردیم را مطالعه کنید.

حتما بخوانید: ریدایرکت چیست؟ معرفی انواع ریدایرکت

تغییر محتوای صفحات

محتوای صفحاتی را که برای یک کلمه کلیدی واحد رقابت می‌کنند، تغییر دهید تا هر صفحه بر روی یک موضوع خاص تمرکز کند.

تغییر کلمات کلیدی

اگر یک صفحه محتوای زیادی در مورد یک کلمه کلیدی خاص دارد، می‌توانید از کلمات کلیدی دیگری استفاده کنید که کمتر رقابتی هستند.

آیا کنیبالیزیشن به سئو سایت صدمه می زند؟

بعد از این که متوجه شدید کنیبال چیست؛ حالا باید بدانید که کنیبالیزیشن چه تاثیری بر سئو سایت شما خواهد داشت. در ادامه به طور تیتر وار به برخی از مهم ترین تاثیرات کنیبال شدن در سئو می‌پردازیم.

  • کسب رتبه پایین یا حذف هر دو صفحه از گوگل
  • فرصت به رقبا برای سئو صفحات بی کیفیت
  • کاهش نرخ تبدیل در پی کاهش رتبه ی سایت
  • جابجایی صفحه در نتایج جستجو در بازه های زمانی مختلف
  • هدر رفتن بودجه خزش و دیر ایندکس شدن صفحات سایت
  • کاهش اعتبار سئو سایت

سخن پایانی؛ رفع مشکل کنیبالیزیشن را جدی بگیرید!

کنیبالیزیشن کلمات کلیدی می‌تواند بررتبه بندی صفحات سایت و به طور کلی دامنه اصلی سایت تان تاثیر منفی زیادی بگذارد. بنابراین، مهم است که از ابزارهای شناسایی کنیبال شدن برای تشخیص و رفع این مشکل استفاده کنید. در صورت نیاز به کمک برای رفع کنیبالیزیشن کلمات کلیدی، می‌توانید از خدمات وینت سئو استفاده کنید.برای جلوگیری از کنیبالیزیشن کلمات کلیدی، بهتر است قبل از ایجاد محتوا برای هر صفحه، تحقیق کلمات کلیدی انجام دهید و مطمئن شوید که برای یک کلمه کلیدی یا عبارت کلیدی خاص، فقط یک صفحه ایجاد می‌کنید.

همچنین، می‌توانید از ابزارهای شناسایی Cannibalization برای بررسی سایت خود استفاده کنید تا در صورت بروز آن، سریعاً بتوان آن را رفع کنید.
وینت سئو یک شرکت تخصصی در حوزه خدمات سئو و آموزش سئو است که به شما کمک می‌کند تا مشکلات سئو سایت خود، از جمله کنیبالیزیشن کلمات کلیدی، را شناسایی و رفع کنید. کارشناسان وینت سئو با استفاده از دانش و تجربه خود، می‌توانند به شما کمک کنند تا بهترین راهکار را برای رفع کنیبالیزیشن کلمات کلیدی سایت خود انتخاب کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *