حوزه بازاریابی دیجیتال هر روزه در حال تغییر و بهروزرسانی است و یکی از جدیدترین ابداعات در این زمینه اسکیما نام دارد. اسکیما در سئو نقش بسیار مهمی را ایفا میکند و سایتها و مشاغل برای اینکه بتوانند در رتبهبندی موتورهای جستجو در صدر قرار بگیرند باید آن را به خوبی بیاموزند. ببینید، اسکیمایی که ما از آن در سئو صحبت میکنیم، یک دسته کد است! حالا نکته اینجاست؛ اگر شما این کدها را به سایتتان اضافه کنید، به گوگل کمک کردهاید که بهتر محتوای هر صفحه از سایتتان را درک کند.
به این ترتیب احتمالا گوگل هم در نتیجه، قدرت بیشتری به سایتتان میدهد. به زبان دیگر، اسکیماها یک زبان مشترک میان شما و گوگل است که به درک بهتر محتوای سایتتان توسط رباتهای گوگل ختم میشود.
حال این کدهای اسکیما را از کجا میتوانیم به دست آوریم آیا مرجعی برای اینکار وجود دارد؟
بله کدهای اسکیما مانند کدهای هر زبان برنامه نویسی دیگر مرجعی دارند، در واقع برای اینکه یک زبان مشترک بین موتورهای جستجو برای فهم و درک بهتر صفحات سایت ها و پلت فرم های دیجیتالی ایجاد شود یک پروژه مشترک بزرگ بین موتورهای جستجوی بزرگی مانند گوگل، یاهو، بینگ ایجاد شد، که در این پروژه یک زبان مشترک ایجاد شد به نام اسکیما SCHEMA که شما میتوانید برای دست یابی به این مرجع به سایت SCHEMA.ORG مراجعه نمایید( البته یادتان باشد برای ورود به این سایت قند شکن خود را روشن کنید.)
در این سایت تمامی کدهایی که برای مشخص کردن قسمتهای مختلفی که در سایت خود قراردادهاید وجود دارد و به شما کمک مینماید که این قسمتهای مختلف را برای فهم بهتر به صورت کدهای اعلامی در سایت خود قرار دهید. حال ببینیم که اسکیماها چگونه کار میکنند.
اسکیماها چگونه کار میکنند؟
برای اینکه این موضوع را به شما توضیح دهیم یک مثال برای شما میزنیم، فرض کنید شما به یک کشور دیگر مسافرت میکنید و میخواهید با خیابان ها و اطراف هتلتان بیشتر آشنا گردید و با زلان آن کشور هم آشنا نیستید پس برای اینکه گم نشوید در طی مسیر یک یا چند عدد نشانه را مانند ساختمان خاص و یا نام کوچه و یا خیابان خاص را به عنوان نشانه در نظر میگیرید و هر زمان که نزدیک آنها میشوید متوجه میشوید که به هتل تان نزدیک میشوید.
این دقیقا کاری است که با قرار گیری کدهای اسکیما در سایت ما برای موتورهای جستجو اتفاق میافتد و متوجه میشوند هر قسمت صفحه تان در مورد چه مسئله ای صحبت میکند.
مثلا برای اینکه بخواهید به گوگل و یا موتورهای جستجو بفمانید که این صفحه یک صفحه محصول است، باید از دستور العمل معرفی صفحه محصولات در SCHEMA.ORG استفاده نمایید، این دستورالعمل به شما کمک میکند گوگل متوجه شود، نام محصول تان چیست، عکس شاخص محصول تان چیست، قیمت آن محصول چه قدر است، واحد پولی تان چیست، چند نفر برای محصول تان نظر دادهاند.
با این اطلاعات حالا گوگل متوجه میشود که این صفحه شما مربوط به کدام محصول و دسته بندی است و در نتیجه آن را به درست ترین شکل ممکنه بایگانی میکند و این امکان به شما کمک میکند که بتوانید در کنار سایر قواعد سئو، به سئوی سایت خودتان کمک کنید، امروز دیگر استفاده از اسکیما، یکی از واجبات برای سایت ها و سئوکارهای حرفه ای است
و در نتیجه شما بدون آنکه این مفهوم را به خوبی درک نکرده باشید احتمالا در سئوی سایت تان دچار مشکل میشوید. به نظر تیم سئوی وینت سئو ، مبحث اسکیما در مبحث سئوی فنی و تکنیکال است که در کنار سئوی داخلی به خوبی میتواند به شما کمک نماید در این امر موفق تر عمل نمایید.
برای همین منظور ما در این مقاله به معرفی Schema، اضافه کردن اسکیما در وردپرس یا سایت غیر وردپرسی و هر آنچه که باید درباره آن بدانید پرداختهایم.
اسکیما چیست؟
اسکیما یکی از پیشرفتهای صنعت بازاریابی دیجیتال است. این علم به یک کد داده ساختاریافته اشاره دارد که میتواند به سایت اضافه شود تا موتورهای جستجو به راحتی صفحات وب شما را درک کنند. این کدها به موتورهای جستجو کمک میکنند تا رابطه بین محتوای وب سایت و جستجوهای کاربران در موتورها را شناسایی کنند.
با کمک اسکیماگذاری در سایت موتورهای جستجو همچنین میتوانند نتایج معتبرتر و مرتبطتری را در صفحه نتایج موتور جستجو (SERP) به کاربران نشان دهند. به همین دلیل است که اسکیما در سایت اکنون به بخش بسیار مهمی از استراتژی SEO در بازاریابی دیجیتال برای مشاغل تبدیل شده است.
انواع اسکیما
در حال حاضر نزدیک به 800 نوع نشانهگذاری طرحوارهای یا همان schema وجود دارد که سازمانها، مکانها، افراد، آثار خلاقانه، رویدادها و موارد دیگر را توصیف میکنند. هر یک از این موارد دارای مجموعهای از ویژگیها برای ارائه اطلاعات دقیق هستند.
در حالی که ممکن است وسوسه شوید که انواع طرحوارههای مختلف را در یک صفحه ترکیب کنید تا شانس رسیدن به هر نتیجه غنی را افزایش دهید، بهترین راهحل این است که از اسکیمایی استفاده کنید که با عناصر اصلی صفحه مطابقت دارد.
شما مجبور نیستید که schema را در هر صفحه وب خود پیادهسازی کنید در عوض با صفحات مرتبط با فعالیتهای اصلی خود شروع نمایید. در زیر رایجترین انواع طرحواره در سئو را برای شما گردآوری کردهایم.
اسکیما محصول (product Schema)
با افزودن product Schema به صفحات محصول خود اطلاعاتی را برای نتایج غنی، مانند نام محصول، توضیحات، قیمت، رنگ، اندازه، رتبهبندی ستاره و در دسترس بودن را در اختیار موتورهای جستجو قرار میدهید. خریداران اینترنتی میتوانند ظاهر محصول را در SERP ببینند و جزئیات را مطالعه کنند.
اسکیما مقاله
Article Schema برای صفحات خبری، پستهای وبلاگ، مقالات فنی و سایر محتواها استفاده میشود. شما میتوانید از نشانه گذاری برای نشان دادن عنوان یک قطعه، نویسنده، URL نویسنده، تاریخ انتشار و تصویری برای نشان دادن مقاله استفاده نمایید. اسکیما مقاله به گوگل کمک میکند تا محتوا را بهتر درک کند و تصویری بزرگتر نمایش دهد.
اسکیما رویداد
Event Schema نوعی از اسکیما است که سخنرانیها، کنفرانسها، کنسرتها، جشنوارهها و رویدادهای دیگر را برجسته میکند.
اسکیما سازمانی
Organisation Schema به گوگل امکان میدهد خلاصهای از کسبوکار شما را در یک مکان ارائه کند، خواه یک شرکت، سازمان غیردولتی، سازمان آموزشی یا خدمات حرفهای باشید. میتوانید نام سازمان، آدرس، هدف، نشانی اینترنتی وبسایت و رسانههای اجتماعی را مشخص کنید تا کاربران بتوانند به صورت آنلاین با شما در تماس باشند یا اطلاعات بیشتری پیدا کنند. همچنین میتوانید جزئیاتی مانند سرمایهگذاران، بنیانگذاران، تیم مدیریت، منطقه مورد استفاده و سازمانهای مرتبط را نیز ارائه دهید. اطلاعات در یک پنل برای مشاهده اولیه ظاهر میشود.
اسکیما لوگو
یکی دیگر از راههای برندسازی شما، logo Schema است. این نشانهگذاری نشان میدهد که کدام تصویر در وب سایت خود را میخواهید با شرکت خود در SERP مرتبط کنید. سپس گوگل میتواند لوگوی شما را در نتایج جستجو و پانلهای دانش نمایش دهد. این نشانهگذاری معمولاً در صفحه اصلی شما با طرحواره سازمانی قرار میگیرد.
فواید استفاده از اسکیما در سایت
مزیت اصلی اسکیماگذاری در سایت نقش مهم آن در سئو است. با ارائه دادههای متنی به موتورهای جستجو، احتمال اینکه سایت شما در SERP رتبه بالاتری داشته باشد بیشتر میشود. این بدان معنی است که نتایج موتورهای جستجو در سالهای پیش رو بسیار دقیقتر است و منعکس کننده چیزی است که سایت شما واقعاً در مورد آن میباشد.
همچنین از دیگر مزایای اسکیما میتوان به سئو وابسته به مکان اشاره کرد. شما میتوانید از نشانه گذاری Schema استفاده کنید تا به موتورهای جستجو بگویید وب سایت شما یا سازمانی که آن را نمایندگی میکند در کجا قرار دارد. اگر مردم به دنبال نوع خاصی از کسب و کار در منطقه شما باشند رتبهای بالاتری را در موتورهای جستجو کسب خواهید کرد.
علاوه بر SEO، نشانه گذاری طرحواره به پنلهای دانش در گوگل نیز کمک میکند. پنلهای دانش بخشهایی از اطلاعات هستند که در سمت راست نتایج جستجو نمایش داده میشوند. آنها به عبارات جستجو مربوط میشوند و جداول غنی از اطلاعات را از منابع مختلف ارائه میدهند. نشانه گذاری طرحواره همچنین میتواند به شما کمک کند تا وب سایت خود را به حسابهای رسانههای اجتماعی خود پیوند دهید.
روشهای مختلف استفاده از اسکیما در سایت
سه روش مختلف از نشانه گذاریهای طرحوارهای وجود دارد که امروزه به طور رایج مورد استفاده قرار میگیرند. این روشها عبارتند از:
JSON-LD
گوگل JSON-LD (نشانگذاری هدف جاوا اسکریپت برای دادههای پیوندی) را بهعنوان قالب ترجیحی نشانهگذاری طرحواره در سال 2015 اعلام کرد. لازم نیست این فرمت در <body> یک صفحه وجود داشته باشد، اما میتوان آن را در <script> قرار داد. JSON-LD پنهان است و اجرای آن را برای مدیران وبسایت بدون تأثیر بر رندر صفحه وب آسانتر میکند.
Microdata
Microdata مجموعهای از برچسبها است که مستقیماً به کد HTML صفحه شما اضافه میشود.
RDFa
RDFa (چارچوب توصیف منبع در ویژگیها) شبیه به Microdata است و یک برنامه افزودنی از HTML5 است که از تگهای همسو با HTML موجود استفاده میکند. RDFa برای نشانه گذاری ابرداده در صفحه وب استفاده میشود.
آموزش اسکیماگذاری در سایت
اگر قصد استفاده از اسکیما در سئو را دارید و میخواهید آن را به سایت خود اضافه کنید، ما در اینجا به آموزش آن پرداختهایم. شما میتوانید از اسکیما در سایتهای وردپرسی و یا حتی سایتهای غیر وردپرسی استفاده کرده و از مزایای آن بهرهمند شوید.
اسکیما گذاری در سایتهای وردپرسی
روش اول برای وارد کردن کدهای اسکیما در وردپرس:
سادهترین راه برای اضافه کردن اسکیما در وردپرس استفاده از سئوی همه در یک برای وردپرس است. این بهترین افزونه سئوی وردپرس در بازار است و به شما امکان میدهد به راحتی Schema را به سایت وردپرس خود اضافه کنید.
اولین کاری که باید انجام دهید این است که All in One SEO را برای وردپرس نصب و فعال کنید. پس از فعالسازی، افزونه یک Setup wizard راهاندازی میکند که شما را راهنمایی میکند.
اکنون اگر راهاندازی را تکمیل کرده باشید، افزونه به طور خودکار نشانهگذاری طرحواره درست را تنظیم کرده و آن را در سراسر وبسایت شما اعمال میکند.
روش دوم برای وارد کردن کدهای اسکیما در وردپرس:
برای وارد کردن کدهای اسکیما در سایتهای وردپرسی می توانید از افزونه های RANK MATH و یا افزونه YOAST SEO استفاده نمایید و با نصب این افزونه ها درسایت تان، و در زیر هر صفحه میتوانید اسکیمای مورد نظر خود را در قالب آن صفحه ایجاد نمایید
روش سوم برای وارد کردن اسکیما در سایتهای وردپرسی:
اگر یک سایت وردپرسی دارید، بهترین انتخاب این است که همین حالا افزونه SCHEMA PRO را نصب کنید. این افزونه را باید یا به دلار از مارکتهای خارجی یا به تومان از مارکتهای ایرانی خریداری کنید. افزونه SCHEMA PRO به شما در چند زمینه کمک میکند.
اول از همه کل سایتتان را نشانهگذاری میکند تا گوگل بفهمد نام سایت و حوزه کاری و… تان چیست.
در درجه دوم به شما اجازه میدهد برای هر بخش از سایتتان، یک اسکیمای جداگانه بسازید.
مثلا اینطور تعیین کنید که از این به بعد هر محتوایی در بخش نوشتهها منتشر شد و همینطور محتواهای قبلی، همه به عنوان مقاله به گوگل نمایش داده شوند. یا مثلا تمام صفحات محصولتان را به عنوان محصول نشانهگذاری کنید و… . عملا کار کردن با این افزونه نشانه گذاری سایت کمتر از 30 دقیقه از زمانتان را میگیرد و برای یک عمر خیالتان را راحت میکند!
نحوه اضافه کردن اسکیما به صورت دستی
اگر تصمیم به استفاده از یک پلاگین Schema گرفتهاید، میتوانید Schema را به صورت دستی، صفحه به صفحه، به صورت زیر به سایت وردپرس خود اضافه کنید:
مرحله 1: فیلدهای سفارشی را فعال کنید
از داشبورد وردپرس خود، به صفحه یا پستی که قصد دارید Schema را به آن اضافه کنید، دسترسی پیدا کنید. سپس، روی سه نقطه عمودی در گوشه بالا سمت راست کلیک کنید، به پایین نوار کناری جدید بروید و روی گزینهها کلیک کنید. مطمئن شوید که گزینه «فیلدهای سفارشی» در قسمت «پانلهای پیشرفته» علامت زده شده است. اکنون میتوانید Schema خود را در وردپرس اضافه کنید.
مرحله 2: کد خود را ایجاد کنید
میتوانید کد نشانهگذاری طرحواره خود را از طریق راهنمای نشانهگذاری دادههای ساختاریافته Google ایجاد کنید. موضوع صفحه وب و نشانی اینترنتی خود را وارد کنید، سپس شروع برچسب زدن را فشار دهید.
از صفحه بعدی، میتوانید با کلیک بر روی عناصر مختلف، نشانه گذاری Schema را ایجاد کنید. به عنوان مثال میتوانید نویسنده پست را هایلایت کرده و از منوی کشویی “Author” را انتخاب کنید.
پس از اتمام، روی «ایجاد HTML» در گوشه سمت راست بالا کلیک کنید و قطعه JSON-LD را کپی کنید.
مرحله 3: کد را وارد کنید
به پست وردپرس خود برگردید و به پایین بروید تا قسمت «فیلدهای سفارشی» را پیدا کنید. روی Enter New کلیک کنید، نشانهگذاری خود را نامگذاری کنید و کد خود را در قسمت Value قرار دهید.
برای ذخیره این تغییر، روی «افزودن فیلد سفارشی» در زیر کادر نام کلیک کنید، سپس به بالای صفحه بروید و روی «بهروزرسانی» کلیک نمایید.
اسکیماگذاری در سایتهای غیر وردپرسی
حالا بیایید یاد بگیریم که چگونه نشانه گذاری طرحواره را در یک سایت غیر وردپرسی اضافه کنیم:
مرحله 1: به Google Structured Data Markup Helper بروید.
مرحله 2: نوع دادهای را که قصد دارید علامت گذاری کنید انتخاب نمایید. برای مثال میخواهیم از «مقاله» استفاده کنیم زیرا رایجترین نوع محتوا است.
مرحله 3: URL صفحه وبی را که میخواهید نشانه گذاری کنید وارد نمایید و سپس روی «شروع برچسبگذاری» کلیک کنید.
توجه: اگر فقط یک صفحه وب کد HTML دارید، میتوانید با انتخاب HTML به جای URL، آن را جایگذاری کنید.
پس از کلیک بر روی “شروع برچسب گذاری”، صفحه Tag Data بارگذاری میشود.
مرحله 4: نوع مواردی را که میخواهید نشانهگذاری کنید، برجسته و انتخاب کنید. به عنوان مثال، برای نام مورد، میتوانید عنوان مقاله را برجسته کرده و در منوی کشویی «نام» را انتخاب کنید.
پس از انتخاب آیتم داده مورد نظر از منوی کشویی، همان را در پنل سمت راست مشاهده خواهید کرد. به عنوان مثال از منوی کشویی “name” را انتخاب کنید و خواهید دید که ابزار آن را به “Data Items” در سمت راست اضافه میکند.
به افزودن موارد نشانهگذاری ادامه دهید. همچنین میتوانید از فهرست اقلام داده به عنوان راهنما استفاده کنید و سایر موارد مقاله خود را که میخواهید در طرح اضافه کنید برجسته نمایید. اگر نمیتوانید همه موارد را برچسب گذاری کنید نگران نباشید، فقط مقداری را که میتوانید اضافه کنید و بقیه آنها را خالی بگذارید.
مرحله 5: HTML را ایجاد کنید. پس از تگ کردن تمام موارد مورد نیاز خود، روی «ایجاد HTML» در گوشه سمت راست بالا کلیک کنید. در نهایت کد JSON-LD را خواهید دید که از صفحه وب شما با تمام فیلدهایی که در صفحه قبلی برچسب گذاری کردهاید، ایجاد میشود.
مرحله 6: وقت آن است که Schema Markup را به صفحه وب خود اضافه کنید. برای این کار کد JSON-LD تولید شده را دانلود کنید و آن را در CMS یا کد منبع خود کپی کنید. وقتی روی «پایان» کلیک نمایید، «مراحل بعدی» به شما نمایش داده میشود.
در پایان از ابزار تست دادههای ساختار یافته استفاده کنید تا ببینید صفحه وب شما با اسکیما اضافه شده چگونه به نظر میرسد.
تفاوت اسکیما با ریچ اسنیپت
در جایی که Schema زبانی است که محتوای خود را با آن ارائه میکنید، دادههای ساختاریافته دادههای واقعی است. این دادهها محتوای موجود در صفحه شما و اقداماتی که بازدیدکنندگان سایت میتوانند با این محتوا انجام دهند را توضیح میدهد. دادههای ساختاریافته ورودیهایی است که به موتورهای جستجو برای درک بهتر صفحات خود میدهید.
با ارائه دادههای ساختاریافته با استفاده از Schema، موتورهای جستجو دقیقاً میدانند که کاربران چه چیزی را میتوانند در صفحه شما پیدا کنند. این موارد به موتورها اجازه میدهد محتوای شما را به شیوهای برجستهتر و بصری در نتایج جستجو ارائه کنند. این نتایج برجستهتر، rich results یا rich snippets نامیده میشوند.
سخن پایانی آیا اسکیما به سئو کمک میکند؟
در مورد اینکه آیا اسکیما باعث بهبود سئوی سایت میشود یا نه، حرف و حدیث زیاد است. اما خب قطعا وجود آنها به سئو کمک میکند. مخصوصا که وجود آنها باعث میشود هم گوگل راحتتر محتوای شما را بفهمد و هم ریچ اسنیپتها را به سایتتان اضافه کند. اضافه شدن ریچ اسنیپتها قطعا برابر با افزایش نرخ کلیک و بهبود رتبه سئو خواهد بود. در ضمن، بر اساس تحقیقی که در مورد همین موضوع انجام شده، سایتهایی که اسکیما داشتند، به رتبه بهتری در نتایج جستجوی گوگل رسیده بودند. پس بهتر است از کنار اسکیماها به آسانی عبور نکنید.
گوگل تضمین نمیکند که اگر اسکیما را در صفحه خود قرار دهید، رتبه شما را در SERP ها بالاتر خواهد برد. با این حال، اضافه کردن نشانهگذاری اسکیما میتواند شانس شما را برای برجسته شدن در ریچ اسنیپت افزایش دهد که به نوبه خود میتواند نرخ کلیک (CTR) را افزایش دهد. پیادهسازی Schema Markup به روش صحیح میتواند شما را از رقبای خود در رقابت برای ترافیک بیشتر جلوتر قرار دهد.